• 26. september – Európsky deň jazykov

          • Sme si pripomenuli v 7. A prostredníctvom prezentácie a následnej živej diskusie o írskom školstve . Náš nový spolužiak Martin nám predstavil severoírsku školu St.Patrick´s College, ktorú navštevoval, triedy, predmety mimoškolské krúžky a aktivity.

            Cieľom Európskeho dňa jazykov je upozorniť na dôležitosť učenia sa jazykov, podporiť rozvoj viacjazyčnosti, jazykovej a kultúrnej rozmanitosti, interkultúrneho porozumenia i celoživotného vzdelávania.

          • Zber papiera

          • V dňoch od 4.10. do 8.10.2021 je možné odovzdať starý papier (nie kartóny) v čase od 7:00 do 15:00 hod do pristaveného kontajnera na parkovisku ZŠ. 

            Tento rok je zber papiera nesúťažný, realizuje sa v rámci enviromentálneho programu. Ďakujeme

          • Do školy na bicykli

          • Naša škola sa zapojila do projektu "Do školy na bicykli,, v termíne od 27. septembra do 8. októbra 2021         s heslom ,,Netrávte v aute večnosť"
            Počas týchto dní budeme zaznamenávať, koľkí žiaci prídu do školy na bicykli alebo kolobežke.
            Nezabúdajme na bezpečnosť. Počas dvoch týždňov zrealizujeme i rôzne aktivity v rámci tried.
            Do školy na bicykli nie je len súťaž, je to snaha o zdravšie podmienky pre pohyb a život detí.
            Viac informácií na  https://www.doskolynabicykli.sk/

          • MŠ - Hviezdičky:

          • Preventívny projekt „Póla radí deťom“ je projekt policajného zboru zameraný na bezpečnosť detí na cestách. Súčasťou preventívneho projektu je pracovný zošit, ktorého sprievodcom je dievčatko Póla. Póla formou príbehu vysvetľuje deťom riziká, ktoré im hrozia na ulici, na ihriskách, či pri pohybe medzi cudzími ľuďmi. Rozpráva im o dopravných predpisoch, ktoré musia dodržiavať pri bicyklovaní, alebo keď idú na prechádzku. Oboznamuje deti s prácou polície a ako majú privolať pomoc, keď ju budú potrebovať. 

            Pani policajtka predstavila deťom Pólu a rozdala pracovné zošity, ktoré si spoločne vypracovávali. Spoločne hľadali správne riešenia jednotlivých úloh. Na záver stretnutia si deti od pani policajtky prevzali darček dopravné pexeso a reflexný prívesok, ktorý má chrániť ich život a zdravie a zvyšovať bezpečnosť pri pohybe v cestnej premávke. Deťom sa toto stretnutie veľmi páčilo, preto sme si všetko vyskúšali na ozajstnej ulici .

          • Biela pastelka

          • Zrak- jeden z najdôležitejších zmyslov. Umožňuje mnoho vecí, ako orientáciu v priestore, pozorovanie a spoznávanie vecí. Pre veľa ľudí sa stáva samozrejmosťou, no bohužiaľ nie všetci majú to šťastie poznať veci očami. Našťastie však vieme týmto ľudom pomôcť. Biela pastelka je zbierka, pri ktorej aj malý príspevok vie pomôcť nevidiacim. Minulý týždeň sa na našej škole konala zbierka v rámci bielej pastelky, celkovo sa podarilo vyzbierať 164,39€.

            Veľká vďaka všetkým, ktorí ste prispeli a pomohli ste ľuďom, ktorí nemajú v živote toľko šťastia ako VY. ĎAKUJEME!

          • MŠ - Sovičky

          • V medzinárodnej výtvarnej súťaži Žitnoostrovské pastelky sa umiestnila aj naša Vaneska - srdečne gratulujeme :)

          • Návšteva včelárov

          • V utorok 14.09.2021 našu školu navštívili včelári z občianskeho združenia STATOK POD LIPOU. Našim žiakom 4. a 5. ročníka rozprávali o včelách, ich živote v úli a včelích produktoch. Žiaci si mali možnosť vyskúšať včelársky odev. Popritom si deti zavoskovali obaly na potraviny. 

          • Košariská - Mohyla M.R.Štefánika

          • Naše prvé kroky smerovali do Košarísk - do rodného domu M.R.Štefánika. Prostredníctvom bohatej expozície sme sa zoznámili so životom, súkromím a záľubami M.R.Štefánika.

            Potom sme sa presunuli do Brezovej pod Bradlom. Tu sme sme sa zoznámili so životom a dielom Dušana Samuela Jurkoviča. Zvlášť pozornosť sme venovali jeho dielu na Bradle.

            Nakoniec sme vystúpili na Mohylu, ktorá sa nachádza na vrchu Bradlo. Je to posledné miesto odpočinku generála M.R. Štefánika.

          • Tradícia krojov v ŠKD

          • Popoludnie v ŠKD sa nieslo v duchu odevov našich predkov - krojov. Rôznymi workshopmi sa deti zoznamovali s rôznymi odevmi z minulosti. Zážitkovým učením si osvojujú naše bohaté tradicie.

          • MŠ - oznam

          • Nástup detí do MŠ v školskom roku 2021/2020

            Prvým dňom školského roka 2021/2020 je štvrtok 2. september. Materská škola bude v prevádzke štandardne od 6. 30 h do 16. 30. Dĺžka pobytu detí v adaptačnom procese bude stanovená individuálne po konzultácii medzi rodičom a učiteľkou.

            Pred nástupom do materskej školy je potrebné mať uhradené oba poplatky – poplatok za stravu i príspevok za pobyt dieťaťa v MŠ.

            Vstup do budovy školy je umožnený len jednej sprevádzajúcej osobe s každým dieťaťom. Prosíme, aby žiadne ďalšie osoby (druhý z rodičov alebo ďalší príbuzní, súrodenci...) nevstupovali do budovy školy, ani sa nezdržiavali v areáli školy.

            Pri vstupe do budovy sa odporúša použiť dezinfekciu rúk a mať nasadené ochranné rúško prekrývajúce nos a ústa počas celého času pobytu v interiéri školy. Deti z tried A a B používajú na vstup do budovy schodisko v ľavom krídle, deti z tried C a D používajú schodisko v pravom krídle.

            Pred odovzdaním dieťaťa pani učiteľke v triede budete požiadaní vyplniť tlačivo Vyhlásenie zákonného zástupcu dieťaťa o bezinfekčnosti dieťaťa. Týmto tlačivom potvrdzujete aktuálnu zdravotnú spôsobilosť svojho dieťaťa na pobyt v materskej škole vzhľadom na všetky prenosné ochorenia, nielen na ochorenie Covid-19. Bez predloženia tohto vyhlásenia nie je možné prevziať dieťa do materskej školy.

            Bezinfekcnost_zakladne-tlacivo_MINEDU.pdf

             

          • Oznam pre rodičov - poplatky

          • Stravné za september musí byť uhradené najneskôr do 30.8.2021

            Stravné MŠ

            Stravné za mesiac september platia všetky deti je v sume 36,80 / desiata 0,38+obed 0,90+0,30 réžia olovrant 0,26/

            Stravné ZŠ

            1. stupeň 28,69 / strava + réžia 22,99 +5,70/
            2. stupeň  30,40 /strava + réžia  24,70+5,70/

            Na číslo účtu:  SK88 5600 0000 0011 1230 4003

            variabilný symbol : je mesiac za ktorý sa platí  092021

            do poznámky je potrebné uviesť meno a priezvisko dieťaťa

            Rodič, ak požaduje vrátenie preplatku za žiaka, ktorý už nebude chodiť na obedy musí doručiť vedúcej SJ odhlášku zo stravovania. Ostatným žiakom a deťom budú preplatky odrátané z danej sumy cez edupage.

            ŠKD a MŠ poplatky za september musia byť uhradené do 30.8.2021

            • príspevok za čiastočnú úhradu nákladov za pobyt dieťaťa v MŠ sa uhrádza mesiac vopred 20 eur za mesiac za  jedno dieťa /predškoláci neplatia poplatok/,
            • príspevok za čiastočnú úhradu nákladov za činnosť v ŠKD sa uhrádza mesiac vopred 15 eur za mesiac za jedno dieťa ,

            Príspevok za pobyt dieťaťa v MŠ a ŠKD prosím uhraďte na číslo účtu :  SK04 5600 0000 0011 1230 9007

            variabilný symbol : je mesiac za ktorý sa platí  092021

            do poznámky je potrebné uviesť meno a priezvisko dieťaťa

          • Informácie k začiatku šk. roka

          • Organizácia prvých šk. dní:

            Nový školský rok sa začína vo štvrtok 2.9.2021 o 8:00 hod. Žiaci sú v triedach s triednou učiteľkou do 9:00 hod. V tento deň nie je v prevádzke ŠKD ani ŠJ.

            V zelených okresoch môže rodič dobrovoľne odovzdať pri nástupe žiaka do školy tlačivo Bezpríznakovosti (Bezpriznakovost_od_02092021.pdf) . Po prepnutí okresu do oranžovej farby je toto povinný urobiť pri nástupe žiaka do školy, alebo ak dieťa vynechá 3 a viac dní (vrátane sviatkov a víkendov), inak sa žiak považuje za príznakového! Toto tlačivo bude možné odovzdať aj elektronicky - prostedníctvom rodičovského edupage konta - Žiadosti/Vyhlásenia. 

            Zoznam pomôcok pre prvákov: Pomocky_pre_prvakov.pdf + prezuvky.

            Piatok 3.9.2021 - triedne aktivity v čase od 7:45 do 12:00 hod (1. aj 2. stupeň). Prihlásení žiaci pokračujú v ŠKD. Od tohto dňa odoberajú prihlásení žiaci aj stravu.

            Od  pondelka 6.9.2021 - sa žiaci učia podľa platného rozvrhu, ktorý bude zverejnený na stránke školy. 

             

            Informácie k možnosti testovania žiakov pri nástupe do školy:

            1. Kloktacie PCR testy:

            Na začiatok šk. roka je umožnené dobrovoľne pretestovať žiakov ZŠ kloktacími testami v domácom prostredí. Rodičia, ktorí prejavia o tieto testy záujem, sa musia nahlásiť prostredníctvom rodičovského edupage konta - Prihlásenie - najneskôr do 25.8.2021 (vrátane).

            Rodičia žiakov 1. ročníka, ktorí nemajú sprístupnené edupage konto sa prihlasujú mailom: zastupca@zsik.trnava.sk (je potrebné uviesť meno dieťaťa + formu testu).

            Bližšie info tu: Kloktacie_PCR_testy_-info.pdf

             

            2. Antigénové sady:

            V priebehu šk. roka môžu rodičia využiť možnosť dobrovoľného samotestovania žiakov Ag testami v domácom prostredí. Rodičia, ktorí prejavia o tieto testy záujem, sa musia nahlásiť prostredníctvom rodičovského konta - Prihlásenie najneskôr do 25.8.2021 (vrátane). 

            Rodičia žiakov 1. ročníka, ktorí nemajú sprístupnené edupage konto sa prihlasujú mailom: zastupca@zsik.trnava.sk (je potrebné uviesť meno dieťaťa + formu testu).

            Bližšie info tu: Samotestovacie_sady.pdf ; Sprievodca-samotestovanie-Covid-19.pdf

             

            Rodič môže prejaviť záujem o obe možnosti testovania. 

          • Oznam pre rodičov - zmeny v systéme stravovania

          • Informácia k poskytovaniu dotácií na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa v šk. r. 2021/2022  od 1.9.2021

            Dňa 01.08.2021 nadobúdajú  účinnosť právne úpravy zákona č. 544/2010 Z. z. o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR v znení neskorších

            • zákon č. 417/2020 Z.z. zo dňa 17.12.2020, ktorým sa mení a dopĺňa zákon o dotáciách,
            • návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon o dotáciách, ktorý bol schválený NR SR dňa 22.06.2021.

            Vyššie uvedené právne úpravy od nového školského roku 2021/2022 prinášajú nasledovné zmeny v poskytovaní dotácií na stravu:

            • v zmysle § 4 ods. 3 písm. b) zákona o dotáciách na dieťa, ktoré navštevuje MŠ alebo ZŠ a žije v domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi (ďalej len „dieťa v HN“) alebo ktorej príjem je najviac vo výške životného minima (ďalej len „dieťa v ŽM“),
            • v zmysle § 4 ods. 3 písm. c) zákona o dotáciách na dieťa, ktoré navštevuje posledný ročník MŠ alebo ZŠ a žije v domácnosti, v ktorej si ani jeden člen domácnosti neuplatnil na toto dieťa nárok na sumu daňového zvýhodnenia na vyživované dieťa, ktoré dovŕšilo šesť rokov veku a nedovŕšilo 15 rokov veku, žijúce s ním v domácnosti podľa osobitného predpisu1(ďalej len „deti bez daňového bonusu), táto skutočnosť sa škole podľa § 4 ods. 4 preukazuje čestným vyhlásením.

            - zvýši sa suma dotácie na stravu na 1,30 eura za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo výchovno-vzdelávacej činnosti v MŠ alebo vyučovania v ZŠ a odobralo stravu;  za vyučovanie v ZŠ sa považuje aj individuálne vzdelávanie, ktoré sa uskutočňuje bez pravidelnej účasti na vzdelávaní v ZŠ.

            Zákonný zástupca dieťaťa, resp. fyzická  osoba, v ktorej starostlivosti dieťa je,  ak  si v čase poskytovania dotácie na stravu uplatni daňový bonus je povinný o tomto školu bezodkladne informovať s tým, že si musí byť vedomý právnych dôsledkov nepravdivého vyhlásenia (trestný čin podvodu podľa § 221 zákona č. 300/2005 Z.z. Trestný zákon v znení neskorších predpisov) a povinnosti vrátiť všetky finančné prostriedky poskytnuté na toto dieťa ako dotáciu na stravu.

            Vzor čestného vyhlásenia: Cestne_vyhlasenie_ZZ_dieta_bez_danoveho_bonusu_(1).docx

            V prípade, ak rodič (zákonný zástupca) informuje školu, že nárok na daňový bonus si ani jeden člen domácnosti neuplatnil, alebo si nemohol uplatniť v priebehu školského roka, škola postupuje v zmysle § 4 ods. 10 písm. a) zákona o dotáciách tak ako doteraz a zmeny v skutočnostiach rozhodujúcich pre výpočet sumy dotácie oznamuje do konca kalendárneho mesiaca, v ktorom zmena nastala. V tejto súvislosti uvádzame, že dieťa, pri ktorom nastala zmena (deti v HN, ŽM, bez daňového bonusu) bude oprávnené na poskytovanie dotácie od prvého dňa v mesiaci, ktorý nasleduje po mesiaci, v ktorom škola predloží zmenený zoznam na úrad.

            k poskytnutiu dotácií na stravu je nevyhnutné predložiť:

            • potvrdenie, že dieťa žije v domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi,
            • potvrdenie, že dieťa žije v domácnosti, ktorej príjem je najviac vo výške sumy životného  minima
            • čestné vyhlásenie o neuplatnení nároku na sumu daňového zvýhodnenia na vyživované dieťa.

            Vyššie uvedenie potvrdenia, prípadne čestné vyhlásenie treba odovzdať najneskôr do 30.7.2021 v čase od 07.00 – 14.30 u vedúcej ŠJ, alebo mailom: sjmodranka@ttonline.sk .

          • Hviezdicový tábor

          • 1. deň - 2. oddelenie:

            Zoznamme sa. Ranná rozcvička. Chyt svoju farbu-rozdelenie sa do skupín. Pohybové súťaže v skupinách. Obed. Výroba a predstavenie plagátu svojho tímu. Vyhodnotenie súťaže. Oddychová činnosť-rozprávka. Aktivity vonku - loptove hry.

             

            1. deň - 1. oddelenie: 

            Výprava s babkou bylinkárkou. Počas výpravy sme plnili rôzne úlohy:

            1 Ani jedna noha nie je na zemi, tri ruky sú na zemi, 4 hlavy nie sú na zemi.

            2. 8 rúk je na zemi, 4 nohy na zemi a 1 hlava na zemi.

            3. Urobte tím ( v tíme 4 deti) fotku s akýmkoľvek zvieraťom.

            Pozbierané bylinky sme si začali lisovať a vyrobíme si herbár.

            Po obede sme sa naučili novú tanečnú hru Skákalka.

            2. deň - 1. oddelenie:

            Šperky našej Vierky: výroba prstienkov, náramkov a náhrdelnikov. Stromček šťastia. Hry na pozornosť - rýchle ruky.

            2. deň 2. oddelenie:

            Spoznávanie rastlín spojené s aranžovaním a tvorbou herbáru.

            3. deň - 1. oddelenie:

            Ranná rozcvička - lambada - červení a čierni - živé pexeso - holúbky pomáhajú Popoluške - Z maminej kuchyne tvoríme pekné veci - tancujeme s ujom Lubom

            4. deň: 

            Dnes nás čakala: ranná rozcvička, prehadzovaná, potom výroba masiek/škrabošiek na ufónskú tému. Ufóni si v skupinkách vymysleli krátke ufónské scénky.

            5. deň: 1.oddelenie -Rozcvička - Zhotov si svoj obrázok: tvorivá práca s plastelínovu; Súťaže: naj skokan - hry na jemnú motoriku/navliekanie, skladanie; Didakt.hra "cesta" - poznaj svoje okolie; športové aktivity v šk. areáli

            5. deň: 2. oddelenie - Začiatok druhého týždňa nášho tábora sa v 2.oddeleni niesol v indiánskom duchu. Žiaci si počas aktivít vyrobili čelenky s menami, ktoré boli prekladom ich iniciál do indiánskeho jazyka. Za splnené úlohy získavali pierka na svoje čelenky. Neskôr si tak Biely Jeleň, Pomalý Vlas či Svätý Dym mohli zasúťažiť v hode šiškami na bizóna či v streľbe z luku na terč. Pomocou tajnej abecedy si posielali zašifrované správy a nakoniec si spoločne vytvorili vlastný totem.

            6. deň - Olympijský deň

            7. deň

            1. oddelenie:

            Šikovníček tábora: dnes sme si vyskúšali hry na rýchlosť a postreh.. šikovníkom hvezdicového tábora boli všetci táborníci. Absolvovali sme športové súťaže medzi oddeleniami spojené s rozcvičkou, vešanie prádla na šnúru so zaviazanými očami, gombíkové vyfarbovanie na čas, spájanie najdlhšej reťaze z céčiek ,výroba koníka ako darček za šikovnosť.

            2. oddelenie:

            Posledná táborová streda bola v 2.oddelenií FUNNY. Najprv sa deti vyšantili pri rôznych športových súťažiach v športovom areáli. Pred obedom sa stihli zabaviť pri výrobe veselého origami vtáčika. Počas oddychovej činnosti po obede sa pokúšali nakresliť seba, auto či dom so zaviazanými očami. Nakoniec si vyrobili vlastný veselý stromček šťastia.

             

            8. deň: Výlet na farmu Madonan: sledovanie dojenia kozičky + výklad o dojení a priestor na otázky, prehliadka zvieratiek- lama, kozičky, ovečky, prasiatka, morky, sliepočky, zajačiky, kravičky. Pri niektorých možnosť vstupu priamo ku zvieratkám a možnosť ich kŕmiť. Potom nás čakal oddych na hojdacích sieťach a desiatovanie. Vyskúšali sme si aj zábavnú atrakciu - tubing. Po príchode do školy obed, oddychová činnosť, výroba plagátov- mapa farmy Madonan a pohybové hry na školskom dvore.

            9. deň - a sme vo finále - dnes sme dokončili svoj herbár babky bylinkárky a vyrobili sme si nákupné taška, čelenky a náramky. Vidíme sa opäť po prázdnináááááách :) 

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou, Ulica Ivana Krasku 29,Trnava
      • zsmodranka[@]ttonline.sk
      • zastupca[@]zsik.trnava.sk
      • ZŠ: 033/5543049 Riaditeľka školy: 0915/763047 Zástupkyňa ZŠ: 0911/348088 Zástupkyňa MŠ: 0910/502088 Školská jedáleň: 0911/348070
      • Ulica Ivana Krasku 29, 917 05 Trnava 917 05 Trnava Slovakia
      • Riaditeľka: riaditelka[@]zsik.trnava.sk Zástupkyňa ZŠ: zastupca[@]zsik.trnava.sk Zástupkyňa MŠ: zastupcams[@]zsik.trnava.sk Školská jedáleň: sjmodranka[@]ttonline.sk Ekonómka: ekrasku[@]ttonline.sk Elektronická podateľňa je na: www.slovensko.sk
      • 36080829
      • 2021386147
      • Mesto Trnava Hlavná ulica 1, 917 71 Trnava IČO: 00313 114
      • 26.4.2010
    • Prihlásenie